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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha : |
19/12/2016 |
Actualizado : |
19/12/2016 |
Autor : |
MGAP (MINISTERIO DE GANADERIA AGRICULTURA Y PESCA), URUGUAY; DIEA (DIRECCION DE ESTADISTICAS AGROPECUARIAS), URUGUAY; OPYPA (OFICINA DE PROGRAMACION Y POLITICA AGROPECUARIA), URUGUAY |
Título : |
Azucar: cultivo de caña y produccion industrial. |
Fecha de publicación : |
2000 |
Fuente / Imprenta : |
Montevideo (UY): DIEA, 2000. |
Páginas : |
3 p. |
Serie : |
(Boletin informativo. Serie trabajos especiales; 18) |
Idioma : |
Español |
Thesagro : |
AZUCAR; COMERCIO; CONSUMO INTERNO; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 00655nam a2200193 a 4500 001 1056329 005 2016-12-19 008 2000 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMGAP (MINISTERIO DE GANADERIA AGRICULTURA Y PESCA), URUGUAY 245 $aAzucar$bcultivo de caña y produccion industrial. 260 $aMontevideo (UY): DIEA$c2000 300 $a3 p. 490 $a(Boletin informativo. Serie trabajos especiales; 18) 650 $aAZUCAR 650 $aCOMERCIO 650 $aCONSUMO INTERNO 650 $aURUGUAY 700 1 $aDIEA (DIRECCION DE ESTADISTICAS AGROPECUARIAS), URUGUAY 700 1 $aOPYPA (OFICINA DE PROGRAMACION Y POLITICA AGROPECUARIA), URUGUAY
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
17/09/2014 |
Actualizado : |
04/11/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
A - 2 |
Autor : |
CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; FARIÑA, L.; CARRAU, F.; DELLACASSA, E.; BOIDO, E.; DISEGNA, E. |
Afiliación : |
ANDRES CONIBERTI MUNDY, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay; EDGARDO JOSE DISEGNA LIGUORI, Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Uruguay. |
Título : |
Role of canopy management in controlling high pH in Tannat grapes and wines. |
Fecha de publicación : |
2012 |
Fuente / Imprenta : |
American Journal of Enology and Viticulture, 2012, vol.63, no.4, p.554-558. |
ISSN : |
0002-9254 |
DOI : |
10.5344/ajev.2012.11107 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Manuscript submitted Oct 2011 / Revised Jun 2012 / Accepted Jul 2012. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Elevated wine pH is one of the main problems affecting the quality of Vitis vinifera L. Tannat wines in Uruguay. High soil fertility, promoting vigorous vines, and high potassium availability result in high pH grapes and wine. The main objective of this work was to determine the effects of partial leaf and lateral shoot removal practices on the reduction of juice and wine pH over three growing seasons. Partial defoliation in shaded canopies significantly reduced grape potassium accumulation, malic to tartaric acid ratio, and wine pH without negatively affecting other quality parameters of soluble solids, organic acids, anthocyanins, and phenolics.
© 2012 by the American Society for Enology and Viticulture. All rights reserved. |
Palabras claves : |
Canopy management; Potassium. |
Thesagro : |
FOLLAJE; PH; PLANTAS DE SOMBRA; POTASIO; TANNAT; VITIS VINIFERA. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 01704naa a2200325 a 4500 001 1050367 005 2019-11-04 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0002-9254 024 7 $a10.5344/ajev.2012.11107$2DOI 100 1 $aCONIBERTI, A. 245 $aRole of canopy management in controlling high pH in Tannat grapes and wines.$h[electronic resource] 260 $c2012 500 $aArticle history: Manuscript submitted Oct 2011 / Revised Jun 2012 / Accepted Jul 2012. 520 $aABSTRACT. Elevated wine pH is one of the main problems affecting the quality of Vitis vinifera L. Tannat wines in Uruguay. High soil fertility, promoting vigorous vines, and high potassium availability result in high pH grapes and wine. The main objective of this work was to determine the effects of partial leaf and lateral shoot removal practices on the reduction of juice and wine pH over three growing seasons. Partial defoliation in shaded canopies significantly reduced grape potassium accumulation, malic to tartaric acid ratio, and wine pH without negatively affecting other quality parameters of soluble solids, organic acids, anthocyanins, and phenolics. © 2012 by the American Society for Enology and Viticulture. All rights reserved. 650 $aFOLLAJE 650 $aPH 650 $aPLANTAS DE SOMBRA 650 $aPOTASIO 650 $aTANNAT 650 $aVITIS VINIFERA 653 $aCanopy management 653 $aPotassium 700 1 $aFERRARI, V. 700 1 $aFARIÑA, L. 700 1 $aCARRAU, F. 700 1 $aDELLACASSA, E. 700 1 $aBOIDO, E. 700 1 $aDISEGNA, E. 773 $tAmerican Journal of Enology and Viticulture, 2012, vol.63, no.4, p.554-558.
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